Iratgyűjtés az Országos Levéltárban

Történeti értékkel bíró iratait szeretné biztonságban, szakavatott kezekben tudni? Szívesen tárná azokat a nyilvánosság elé, lehetővé téve, hogy tanulmányok, esetleg könyvek szülessenek belőle és ily módon megőrződjön ősei emléke? Hozza be őket a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába, és ha munkatársaink az értékbecslés során meggyőződnek az iratok maradandó történelmi értékéről, gyűjteményünkbe való illeszkedéséről, örömmel átvesszük és megőrizzük azokat!

Miért gyűjt magániratokat a levéltár?

A magániratok történelmünk fontos forrásai, melyek segítik megérteni és értelmezni az egyes korszakokat, valamint egyfajta „hétköznapi perspektívát” kínálnak a hivatalos szervek iratanyagával szemben (vagy mellett). Sorsuk azonban – amennyiben nem kerülnek be közgyűjteményekbe – bizonytalan: olykor generációk hosszú sora lelkiismeretesen megőrzi őket otthonában, máskor (lomtalanítás, tűzvész, betörés vagy háború következtében) örökre elvesznek vagy szétszóródnak. Mivel az iratokról a szűk családon kívül nem tud senki, el vannak zárva a kutatás elől, noha múltunk jelentős eseményeire gyakran páratlan módon reflektálnak.

A levéltár gyűjtőköri tevékenységével így több feladatot is ellát: gyarapítja történelmünk fontos dokumentumainak állományát, nyilvántartásába veszi az addig kallódó családi iratokat, hogy múltunk forrásai a jövő generációi számára is fennmaradhassanak.

Az 1756-ban létrehozott Magyar Országos Levéltárban (korabeli nevén Archivum Regni) már a kezdetektől folyik iratgyűjtés, melynek eredményeként jelenleg a Magánlevéltárak és Gyűjtemények Főosztálya mintegy 6 km terjedelmű iratot őriz. Az 1995:LXVI. törvény értelmében intézményünk több módon is gyarapítja gyűjteményét magániratokkal: ajándékozott iratanyag átvétele, esetleg vásárlás – mely az épp rendelkezésére álló anyagi forrás függvénye –, vagy letét útján.

A 16–17. században ismert gyógymódokat egy 1587-ben elkezdett, a 17. század közepéig vezetett kéziratos orvosi és receptes könyv őrizte meg, melynek bejegyzéseit több orvos írta. Közülük legalább egy a Habsburg-udvar orvosa lehetett, hiszen a leírt gyógymódoknál többször feltünteti, hogy Ferdinánd főhercegen vagy Rudolf császáron kipróbálták azt. A kúrák mellett korabeli gyógyfüvek, gyógyitalok, gyógylekvárok, roboráló szerek, kompótok és cukorkák leírásai is szerepelnek. Jelzet: MNL OL R 393 – II. – No. 1.

Milyen magániratokat gyűjt a levéltár?

A gyűjtőköri munka rendkívül színes és sokrétű: a legkülönfélébb korú, típusú és nyelvű iratanyaggal találkozhatunk. Közülük a levéltár elsősorban országos jelentőségű családok, egyesületek, testületek, kiemelkedő személyek (tudósok, művészek, írók) hagyatékának, valamint a magyar emigráció történetével kapcsolatos iratok gyarapítására törekszik.

Emellett kiemelten kezeljük:

– az 1541 előtt keletkezett iratokat,
– a jelentős történelmi eseményekhez (például Rákóczi-szabadságharc, 1848/1849-es forradalom és szabadságharc, I. és II. világháború, be- és kitelepítések, 1956-os forradalom, rendszerváltás) köthető dokumentumokat,
– a címeres nemesleveleket,
– a céhekkel kapcsolatos iratokat,
– a kéziratos térképeket,
– országos jelentőségű épületek tervrajzait,
– és a 19. századnál korábbi pecsétnyomókat és részvényeket.

Szívesen várunk a nemzetiségeinkre és kisebbségeinkre vonatkozó magániratokat, és – iratanyag részeként – régi családi fényképeket is.

 

Óhatatlanul felmerül a kérdés azonban, hogy milyen felajánlásokat szoktunk máshová, köz- vagy magángyűjteménybe irányítani?

Nem gyűjtünk például 19–20. századi nyomtatványokat, sajtótermékeket, könyveket és plakátokat, valamint olyan különálló anyakönyvi kivonatokat, igazolványokat és személyi okmányokat, melyek nem képezik beadandó iratanyag részét. Minden olyan esetben, amikor a behozott iratanyag nem illeszkedik a mi gyűjteményünkbe, igyekszünk olyan közintézményt, gyűjteményt ajánlani, ahol a felajánlást örömmel fogadják.

 

Iratgyűjtés digitálisan is

Ha van olyan iratanyag az Ön tulajdonában, mely a fent felsorolt kritériumoknak megfelel, nem kívánna tőle megválni, de fennmaradását biztosítani szeretné, örömmel fogadjuk Önt egy eseti konzultációra levéltárunkban. Amennyiben a levéltári értékbecslés során az irategységet maradandó jelentőségűnek ítéljük, digitalizálásáról gondoskodunk. Így intézményünk az iratanyagról készített digitális másolatot megőrzi, és kutathatóságát – a tulajdonos rendelkezésétől függően – különböző módokon biztosítja.

A biztonsági másolat készítésének (Önre nézve) számos előnye van, és nemcsak  a levéltár,  hanem az  irattulajdonos  számára  is hasznos:  így például víz-, tűzkár vagy betörés esetén az irat megsemmisülésével vagy elvesztésével annak információtartalma megmarad, a Magyar Nemzeti Levéltár által készített felvétel pedig a rendőrségi eljárás során a dokumentum létezésére bizonyítékként szolgál.

 

Hogyan lehet iratot hozni a levéltárba?

Iratot előre egyeztetett időpontban lehet behozni a levéltárba: erre vonatkozóan keressék Schmidt Anikó gyűjtőköri referenst az alábbi elérhetőségek bármelyikén: schmidt.aniko@mnl.gov.hu, gyujtokor@mnl.gov.hu, +36 1 225 2835.

Olykor egy-egy dokumentum keletkezésének, megőrzésének a története legalább olyan érdekes, mint a tartalma: így az átadásnál a beadó minden, irattal kapcsolatos plusz információját szívesen fogadjuk. Iratanyagot kizárólag átvételi elismervénnyel veszünk át, és ennek ellenében adunk vissza. Az átadási és a 30 napig tartó becslési folyamatot gyorsítja, ha a beadó jegyzékkel ellátott irategyüttest kínál fel.

Az Országos Levéltárban őrzött néhány első világháborús napló és levél fotója. Jelzet: MNL OL R 385

 

Gyűjtőköri Nap az Országos Levéltárban – 2018. szeptember 15. 10.00–18.00

Rendelkezik olyan írásos, vagy képi anyaggal, mely az első világháborúra vonatkozik, és szívesen megosztaná szélesebb közönséggel? Megmutatná hagyatékból szerencsésen fennmaradt világháborús fényképeit, naplót, vagy leveleket?

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára a Kulturális Örökség Napjai – Örökségünk Európában rendezvénysorozat keretein belül szeptember 15-én (szombaton) gyűjtőköri napot szervez a Fortepannal, az Europeanával és a Nagy Háború Bloggal együttműködve. Az esemény a „Háborúk, forradalmak, traumák: Az első világháború története 1914–1918” tematika köré szerveződik. Ezen a napon kiemelten gyűjtjük az első világháborúra vonatkozó iratokat, így például naplókat, leveleket, de akár a hátország mindennapjait bemutató dokumentumokat is. Ha valaki nem kíván megválni az irataitól, de digitális másolatban intézményünknek adná azt, levéltárosi vizsgálat után erre is lehetőséget biztosítunk. A helyszínen felállított digitalizáló standnál akár azonnal megoldható a kisebb terjedelmű és méretű iratanyagról, fényképekről való felvétel-készítés. Ha a bemutatott iratanyag mérete, vagy terjedelme meghaladja a digitalizáló stand kapacitását, úgy átvételi elismervénnyel átvesszük azt, digitalizálásáról a későbbiekben gondoskodunk, majd előre egyeztetett időpontban visszaadjuk az eredetit. Célunk, hogy digitális formában bemutathatóvá, közzétehetővé és ezáltal átélhetővé váljanak azok a történelmi események és következményeik, melyek egyes családok, vagy személyek életét gyökeresen megváltoztatták. A bemutatott anyag közzétehetőségéről minden esetben külön egyeztetünk. Akik a 20. század további történelmi traumáihoz köthető anyagot mutatnának be a levéltárban, azok látogatására is számot tartunk a gyűjteményes napon, egy levéltárosi konzultáció erejéig.

A felajánlani gondolt dokumentumokat az Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületébe (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4.) hozhatják be 10–18 óra között. A nap során kerekasztal-beszélgetéssel is készülünk, ahol a világháború fényképekben és iratanyagban fellelhető lenyomatairól, azok közzétételi lehetőségeiről beszélgetünk.

Iratanyagot bemutatók vagy felajánlók számára az alábbi e-mailcímen előzetes időpont-foglalás lehetséges: MNL Országos Levéltára gyűjtőköri csoport, gyujtokor@mnl.gov.hu

További információért keresse fel az alábbi webhelyeket:

A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

 

 

A Magyar Nemzeti Levéltár iratgyűjtési tevékenységéről bővebben is olvashat honlapunkon a Gyűjtőkör menüpont alatt.

A blogbejegyzést írta: Schmidt Anikó

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .