Névjegy

Kedves (leendő) Kutatónk!

Köszöntjük a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kutatási blogján!

Iratok, oklevelek, címerek, térképek, pecsétek: a történelem írásos emlékeinek tára. Ez a levéltár. Unalmas és szürke? Szerintünk színes és érdekfeszítő!

Ha már többször eljátszott a gondolattal, hogy levéltári kutatásba fog, de idáig mindig visszatartotta

 • a poros és régi iratok tömkelegének nyomasztó képe,
 • az idejétmúlt gondolkodású emberek feltételezett jelenléte,
 • a végeláthatatlan és kevés eredménnyel kecsegtető kutatás,
 • a pisszenéstelen és félhomályos kutatóterem, a szigorú tekintetű kutatótermi felügyelő,

akkor tartson velünk az Országos Levéltár virtuális kutatási blogjára, ahol bebizonyítjuk, hogy

 • az akták porosak ugyan, de szuperérdekes és izgalmas történetekről mesélnek,
 • az iratok értelmezése, megfelelő kontextusba helyezése és mondanivalójuk megfejtése az egyik legnagyobb szellemi kihívás,
 • a levéltári kutatás lehet friss, tempós és kalandos, kihívásokkal teli és eredményes,
 • a kutatóterem világos, a kollégák közvetlenek és segítőkészek.

Blogunkon kutatóinkat egy olyan utazásra invitáljuk, melynek során megismerkedhetnek a levéltári kutatás alapjaival, megkezdett kutatásokhoz új támpontokat adunk, közben bemutatva gyűjteményeinket, adatbázisainkat. Bejegyzéseink alapjául azok a témák szolgálnak, amelyekre az utóbbi években a legtöbb kutatói kérdés érkezett. Interjú-sorozatunkban megvizsgáljuk azt is, hogy a 21. század embere mit gondol a levéltári kutatásról.

Kalandra fel!

Kíváncsiak vagyunk az Önök véleményére és ötleteire is! Kérjük, ha mondanivalójuk van számunkra, vagy személyes történetükkel kapcsolatban lenne kérdésük, vegyék fel a kapcsolatot a blog szerkesztőivel az Információs Iroda (info@mnl.gov.hu) e-mail címen.

Kutatóinknak ezúton is köszönjük azt a támogatást, amellyel a blog létrehozására ösztönöztek minket.

Bízva abban, hogy bejegyzéseinkkel sok érdekes percet szerzünk, kíván sikeres kutatást:

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltár kutatószolgálata

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (MNL OL) blogján közzétett valamennyi cikk, minden megjelent kép, videófájl, hangfájl és egyéb publikált anyag a szerzői jog védelme alatt áll. Másodlagos terjesztésük, sokszorosításuk, publikálásuk vagy egyéb jellegű felhasználásuk (bármilyen formában) kizárólag a Magyar Nemzeti Levéltár előzetes írásbeli engedélyével történhet.

Felelős kiadó: Szakács Annamária főosztályvezető

Felelős szerkesztők: Horváth Zita, Komlósi-Gera Zsófia

Névjegy” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Szerkesztők!

  Köszönjük a lehetőséget, hogy kérdéseinket ilyen egyszerű módon is fel tudjuk tenni.

  Az első önálló művészeti kiállításomra készülök, a tematikájában a képsorozatnak személyes és családi történeti, történelmi és népművészeti témákat is feldolgozom, ezért egy előkutatásra van szükség a hiteles alkotás jegyében.
  Az apai családvonalam Kárpátaljáig ér a Nagyszőlősi és Beregszászi járás környékére. A családom a 14. századig biztosan őrizte nemesi címeit, viszont az iratok sajnos nem maradtak a család kezében, a nagymamám Trianon előtt Magyarországra jött, mert a nagypapám a férje ide valósi volt, így fél életen keresztül sajnos elszakadt a családtól és mire haza mehetett látogatóba, a nemesi címet viselő édesanyja (dédnagymamám) akkorra meghalt, az ott maradtak már nem élnek, így sajnos nem tudunk semmit az ügyben intézkedni.
  Szeretném megkeresni a déd és az üknagymamám nemesi címereit és szeretném egy műalkotásban megörökíteni, mint egy tiszteletet adva a felmenőimnek.

  Ennek jegyében, elképzelhető, hogy az országos levéltárban erre vannak fellelhető, hiteles okmányok, vagy történelmi iratok? Vagy csak Kárpátalján érdemes keresni? Mit javasolnak, hogy merre induljak el a kutatásban?

  Köszönöm megtisztelő válaszukat előre is.

  Üdvözlettel: Ny. Ildikó

  Kedvelés

  1. Kedves Ildikó!

   Köszönjük az érdeklődést és a megkeresést. Sajnos az idei évre a Magyar Nemzeti Levéltár bezár, így az Aktakaland blog is szünetel.
   Azonban kérdésével kapcsolatban szíves figyelmébe ajánljuk a levéltári konzultációs szolgáltatásunkat, melyet jövőre január 16-tól vehet igénybe. A szolgáltatásról bővebben itt olvashat, és a jelentkezési űrlapot is itt tudja kitölteni: https://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/leveltari_konzultacio_szakdolgozathoz_doktori_disszertaciohoz_csaladkutatashoz

   Üdvözlettel:
   az Aktakaland szerkesztősége

   Kedvelés

 2. Kedves Szerkesztők!

  Jelenleg a szülőfalum gyógyszertárának történeti feldolgozásán szorgoskodom. Ha az ilyen jellegű kutatásokról írnának egy-két segítő szándékú támpontot, annak nagyon örülnék!

  Eddig a megyei, az egyetemi, a Semmelweis levéltárakban kutattam, s furcsa mód az időben egyik legközelebbi időszakhoz, a Kádár-korszakhoz nem találtam nagyon anyagot! A gyógyszerészek családfái 3 generációra visszamenőleg megvannak, a Horthy-korszak patikusainak unokái elláttak fotókkal, oklevelekkel, a falu idősebb lakói szívesen meséltek a régi időkről, de az 1950-1990 közti időszak számomra elég sötét rész maradt. Az önkormányzati irattárban sem találtam nagyon használható iratokat, s az MGYTT-ben is bár nagyon segítőkészek voltak, segíteni azonban sajnos nem tudtak, akárcsak az OSZK aprónyomtatvány-tárában! Az MNL-ben még hátra van a patikaalapítás BM-es iratainak kutatása, s szeretnék találni valamit az 1950-es államosításról is! Kérem írjanak arról, hogy a szocializmus időszakban lévő iratok közül hol és mit érdemes kutatni, ugyanis az általam fellelt patikatörténeti könyvek vagy 1950-ig tárgyalják a múltat, vagy onnan már csak személyes visszaemlékezésekre építenek!

  Köszönettel; Végh László Flórián

  Kedvelés

  1. Kedves Végh László Flórián!

   A gyógyszertárak államosításával kapcsolatban ajánljuk az egészségügy, a népjólét miniszteriális, illetve országos hatáskörű intézményei levéltári anyagainak az átnézését. Javasoljuk, tekintse át a XIX-C fondhoz tartozó állagok neveit. Dokumentumokat találhat a 3-4. sz. referenciában (Miniszterelnökség, Gazdasági Főtanács, Népgazdasági Tanács), MDP-iratok, a Népjóléti Minisztérium és a Belügyminisztérium iratai között.

   Az 1945 utáni kormányszervek iratai a Hess András tér 5. szám alatti épületünkben találhatók. Kérjük, forduljon bizalommal az illetékes 1945 utáni kormányszervek főosztályához. E-mail: 1945u@mnl.gov.hu

   Adatbázisaink:
   https://www.eleveltar.hu/kereses
   https://lnyr.eleveltar.hu/MNLQuery/suchinfo.aspx
   http://www.archivportal.arcanum.hu/kozos/opt/a130223.htm?v=pdf&a=start
   http://library.arcanum.hu/hu/
   http://193.224.149.3:8080/mol/fond

   Üdvözlettel
   Aktakaland

   Kedvelés

 3. Kedves “Túravezetők” 🙂
  Köszönet ezért a nem mindennapi lehetőségért. Hiszem, hogy a kalandozás nagyon sokunk számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget.
  Munkájukhoz további sok sikert és megszámlálhatatlan kalandvágyót kívánok.

  Kedvelés

  1. Kedves Gyulai Zsuzsanna!
   Köszönjük szépen kedves visszajelzését.
   Örömmel vesszük ötleteit, vagy kérését azzal kapcsolatban is, amely az Ön érdeklődésére leginkább számot tartó forrástípus vagy téma bemutatására vonatkozik.
   Üdvözlettel:
   “Túravezetők”

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: