Második világháborús fogolykartonok online

A Magyar Nemzeti Levéltár legújabb adatbázisa 2021. február 25-től érhető el az AdatbázisokOnline felületén. A Szovjet táborok magyar foglyai adatbázis lehetővé teszi a családi elbeszélésekből megismert, vagy éppen soha nem hallott történetek felkutatását. Ismerje meg Ön is a hiteles adatokat szerettei sorsáról, kálváriájáról, haláláról és vegyen részt az adatok ellenőrzésében!

A Szovjetunióba elhurcoltak gyűjtemény jelenleg tíz, hadifoglyokra és elhurcoltakra vonatkozó adatbázisból és listából áll, adattartalma megközelíti az 1 000 000 rekordot és majdnem 1 400 000 digitális felvétel tartozik hozzá. Itt böngészve tanulmányokat olvashatunk, illetve a közölt külső hivatkozások révén további információkkal egészíthetjük ki kutatásunkat.

A Szovjet táborok magyar foglyai adatbázis a szovjet hadifogságba esett, civilként „málenkij robotra” elhurcolt vagy a szovjet hadbíróságok politikai elítéltjeiként Szovjetunióba került magyarok sorsát mutatja be. A második világháborút követően a Szovjetunió által fogvatartott magyarok legnagyobb adatbázisa több, mint 650 000 magyar fogolyra vonatkozó adatot tartalmaz.

Keresési funkciók

Azt szeretnénk, ha sokan rátalálnának arra a hiányzó adatra, amely gazdagítja a család emlékezetét, ezért a keresés folyamatát segítő oktatóvideót készítettünk. Videónkban bemutatjuk, hogy az adatbázisban való sikeres kereséshez többféle út is vezethet. Két valós példán keresztül szemléltetjük, hogy szerintünk hogyan érdemes az adatbázisban keresni. Kortól függetlenül mindenkinek ajánljuk a videó megtekintését!

A gyűjteményben jelenleg a legfontosabb személyes adatok (illetve azok különböző kombinációja) alapján érdemes keresni a hozzátartozókra, úgy mint:

vezeték- és keresztnév

születési adatok (születési hely és időpont)

A névre történő keresést több lehetséges névváltozat közlésével segítjük. Emellett a gyűjtemény sokféle keresési funkcióval rendelkezik. Az eredeti, orosz nyelvű dokumentumok digitális másolatai is megtekinthetők.

Az adatbázis tartalmazza még:

a fogságba esés helyét és idejét,

a fogoly katonai rendfokozatát,

a fogolytábor nevét, elhagyásának okát és idejét,

illetve, amennyiben az illető személy elhunyt a hadifogoly-táborban, abban az esetben az elhalálozásának időpontját és az eltemetésének helyét.

Élő adatbázis

A Szovjet táborok magyar foglyai című adatbázis több milliónyi adata vár ellenőrzésre, pontosításra: család- és településnevek, fogolytáborok nevei és számai – több évnyi szenvedés néhány dátumba és névbe sűrítve. A foglyok és fogvatartók közötti kommunikáció során és a többszöri átírás miatt az adatok többszörösen torzulhattak, ezért örömmel fogadjuk az érintettek és hozzátartozóik javításait és pontosításait.

Ehhez használja a ’Hibás adat jelentése, pontosítása’ funkciót!

Kapcsolat: gulag@mnl.gov.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: