Aktakaland Podcast 2.

Heti adásunkban egy érzékeny és sokakat érintő témáról beszélgetünk: a második világháborút követő szovjet kényszermunkatáborokba történt hadifoglyok és civilek tömeges elhurcolásáról. A Magyar Nemzeti Levéltár 2021. február 25-én tette közzé az adatbazisokonline.hu oldalon a Szovjet táborok magyar hadifoglyai adatbázist, mely több mint 650 ezer civil és katona adatait tartalmazza.

Szakács Annamária és Komlósi-Gera Zsófia levéltárosok a korszak felidézéséhez Szikla Gergő főlevéltárost hívták segítségül, aki az adatbázis egyik létrehozója is egyben. Gergő a beszélgetés során mesél arról, hogyan és kik által történt az adatbázis alapját képező kartonok adatfelvétele. Az epizódban szó lesz az adatbázis létrehozásáról, a mesterséges intelligencia bevonásáról, és nem utolsó sorban tippeket kaphattok az adatbázisban való minél hatékonyabb kereséshez.

Tartsatok velünk!

Az 5 legfontosabb gondolat a beszélgetésből:

1. Az adatbázis tartalmazza mind a hadifogolyként, mind a civilként a Szovjetunió GULÁG és GUPVI táboraiba kényszermunkára elhurcoltak adatait. Az orosz nyelvű, eredeti fogolykartonokról készült digitális felvételek szintén az adatbázis részét képezik.

2. Meg kell jegyezni, hogy akik az adatokat felvették, magyarul nem tudó, szovjet katonák voltak, így már a kartonok keletkezésekor nagyon sok torz adat született: nem oroszul, hanem „szovjetül” íródtak, az egyes tagköztársaságok saját dialektusaiban. Magyar adatfelvevők esetében a cirill betűs írás okozhatott nehézségeket, eltéréseket.

3. Az elhurcoltakkal kapcsolatban az adatbázisban megtalálhatjuk a keresztnevet, vezetéknevet, katonai rendfokozatot, fogságba esés helyét és időpontját, születési helyet és évet, szabadulás időpontját, távozás okát. A kartonok digitalizált képein viszont további adatok is fellelhetőek, ezért érdemes ezeket is átnézni vagy átnézetni egy oroszul jól tudó szakértővel.

4. A mesterséges intelligencia segítségével rövid időn belül lehetővé vált a közel 700 000 karton feldolgozása és közzététele. Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a szoftver, elsősorban a vezetéknevek esetében (a magyar vezetéknevek sokféleségéből adódóan), nagyobb hibaszázalékkal dolgozott. Itt számítunk a felhasználók segítségére, minden javítást köszönünk!

5. A Szovjet táborok magyar foglyai adatbázis segítségével egyfajta „információs kárpótlásban” részesülhetnek azok, akik közvetlenül vagy − családtagjaik révén − közvetett módon elszenvedték a traumát. Az adatbázis csak látszólag száraz adatok halmaza, valójában élő és méltó emlékművet kíván állítani azoknak, akik áldozatául estek a kényszermunka- és hadifogolytáborok borzalmainak. A mesterséges intelligencia által feldolgozott kartonok és az adatokhoz kapcsolt térkép képet adnak az egyes táborok körülményeiről (létszám, elhelyezkedés), a foglyok egészségi állapotáról, illetve rögzítik a halál tényét. A sokszor szívszorító adatok megismerése, a szomorú tényekkel való szembesülés mind segíthetnek az egyéni és a kollektív feldolgozás folyamatában.

Aktakaland Podcast 2.” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Tisztelt Prága Ildikó!

   Köszönjük a visszajelzést és az érdeklődést! Az adatbázisban többféleképpen is érdemes keresni: a részletes keresés opcióval tud szűrni vezetéknévre, születési évre, de akár a fogságba esés helyére is — amennyiben ez ismert. Segítséget nyújthat ehhez a keresést bemutató oktatóvideónk, melyet az alábbi linken érhet el: https://www.youtube.com/watch?v=IkOOWsJlwRI

   Ha így sem találná az édesapját, forduljon bizalommal Információs Irodánkhoz az info@mnl.gov.hu e-mail címen. Levelében írja le az összes ismert adatot, hogy kollégáink minél pontosabb tájékoztatást tudjanak adni Önnek.

   Üdvözlettel,
   az Aktakaland szerkesztősége

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: