Bővülő történelem

“Bővülő történelem”

Ezt a címet adtuk annak a jövő hét szerdán megnyíló kiállításnak, mely az elmúlt tizenöt év iratajándékozásait mutatja be. Az ajándékozások a Magyar Nemzeti Levéltár iratgyarapodásának egy jelentős részét teszik ki, amit méltó módon szeretnénk bemutatni és jelentőségéhez mérten megünnepelni.

Az „ünneplés” kifejezés talán elsőre túlzónak tűnik, pedig nem az: az ajándékozások nagyon sok esetben az adományozók egyéni nagylelkűségének és mecénási hozzáállásának eredményei. Nagyon kevés olyan esettel találkozunk, amikor az adományozók nem kötődnek komolyan az átadott iratanyaghoz – az ajándékozási döntés tehát komoly érzelmi kérdés (is), egy ugyanolyan lelki utazás és elválás, mint amikor az ember lezár egy fontos, jelentős fejezetet az életében. Ezért azt is sokszor megtapasztaljuk, hogy az ajándékozási nyilatkozat kitöltésekor, az iratok valós átadásakor az ajándékozó megkönnyebbül, valósággal fellélegzik.

Ha valaki erre a szimbolikus utazásra vállalkozik, ráadásul történeti értékkel rendelkező iratait a levéltárosok kezébe helyezi, az mindenképp megérdemli, hogy döntését megünnepeljék, annak jelentőségét kiemeljék. Erre törekszünk avval a rendezvénysorozattal, melynek első alkalma 2016. szeptember 28-án (szerdán) délután 1 órakor kezdődik. A rendezvényen egyrészt bemutatjuk időszaki kiállításunkat, másrészt rövid lélegzetvételű előadásokkal és kötetlen beszélgetéssel készülünk.

Az időszaki kiállítás 2016. szeptember 28. és 2017. február 28. között látható a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri főépületében, a 2. emeleti folyosón. A szeptember 28-i rendezvényt még három másik fogja követni ebben az öt hónapos időszakban, melyeknek szintén az Országos Levéltár Bécsi kapu téri főépülete ad otthont.

Az eseménysorozat két további okból is fontos szívügyünk.

Egyrészt a Magyar Nemzeti Levéltár kiemelten gyűjti a magyar emigráció levéltári örökségét, gyűjtőköri stratégiájának megfelelően. Azok a diaszpórában élő honfitársaink, akik még értik és kezelik a külföldi magyar vonatkozású családi és egyesületi iratanyagokat, magánszemélyek hagyatékát, sokszor nem látják biztosítottnak az iratok hosszabb távú megőrzését második hazájukban.

Itt van fontos szerepe a Magyar Nemzeti Levéltárnak, mely aktívan közreműködik az európai és tengerentúli emigráció iratanyagának szervezett hazahozatalában, az iratanyagok levélári struktúrájának kialakításában (rendezésében), majd kutathatóvá tételében. Ezt egyrészt a Miniszterelnökség által életre hívott Mikes Kelemen Program, másrészt a Nemzeti Kulturális Alap által finanszírozott Ithaka-Program segítségével tesszük.

A kiállításon megjelenítésre kerülnek kirajzolódó eredményeink és sikereink. Sőt: a második, 2016. november 3-ára tervezett rendezvényünket kimondottan az emigráns iratok hazahozatalának, gyarapításának és közzétételének, az ebben kifejtett több éves tevékenységünknek szenteljük, melyet örömmel mutatunk meg az érdeklődőknek.

És szívügyünk a rendezvénysorozat azért is, mert ezen a projekten a Magyar Nemzeti Levéltár hét tagintézménye működik együtt: a Békés Megyei Levéltár (Gyula), a Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára (Sopron), a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár (Szolnok), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár (Nyíregyháza), a Vas Megyei Levéltár (Szombathely), valamint a Veszprém Megyei Levéltár (Veszprém). Mindenki a maga kincseit mutatja meg, és mindannyian tanulunk egymástól, a lehető legváltozatosabb módon.

Az időszaki kiállítás az első szűk félévet – tehát 2017. február végét – követően vándorútra indul, és mind a hat érintett levéltárat bejárja majd. Távlati terveink szerint mindig az a levéltári intézmény mutatja majd be eredetiben az iratajándékozásait, amely a vándorkiállításnak éppen aktuálisan helyet ad, míg a többi intézmény molinókon mutatja be iratanyagát: személyi hagyatékokból előkerülő magániratokat, naplókat és visszaemlékezéseket, levelezést, fényképeket és -albumokat, fő- és köznemesi birtokos családok levéltári anyagait, jogbiztosító irataikat, iparos családok iratait, céhes anyagokat, kiáltványokat, plakátokat és egyéb nyomtatványokat.

Alább ezekből válogattunk kisebb-nagyobb részletfotókat – a teljes iratanyagok bemutatása maradjon a jövő héten nyíló kiállítás „feladata”:

 

Az ajándékozással egy-egy család, vagy magánszemély az általa levéltárba adott iratanyagát biztos és szakértői közegbe helyezheti el. Küldetésünk és célunk hogy a ránk bízott iratokkal a legnagyobb gondossággal bánjunk, azokat – az ajándékozó rendelkezéseit és a magyar adatvédelmi jogi szabályozást maximálisan tiszteletben tartva – a jövő kutatói számára elérhetővé tegyük.

 

Ha felkeltette érdeklődését a fenti összefoglaló, szeretettel várjuk rendezvényünkön.

Helyszíne: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Lovagterem (Budapest I. kerület, Bécsi kapu tér 2-4.)

A kiállítás 2017. február 28-ig látható a Bécsi kapu téri épületben.

Részvételi szándékát a kozmuvelodes@mnl.gov.hu e-mailcímen, vagy Facebook eseményoldalunkon is jelezheti.

Az eseményen felvételek készülnek.

A részvétel ingyenes, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

A blogbejegyzést írta: M-Szabó Dorottya

 

One thought on “Bővülő történelem

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .