Nyughatatlan királyok – Nagy utazások az itinerárium alkalmazásban

ITINERARIUM ALKALMAZÁS

Mi az az ITINERÁRIUM?

Az itinerárium egy-egy fontos személy utazásai során felkeresett földrajzi helyeknek az utókor kutatója által összeállított adattára (Horváth Richárd definíciója).

A Magyar Nemzeti Levéltár adatvizualizációs alkalmazása öt uralkodó (négy király és egy kormányzó)

Luxemburgi Zsigmond(1368-1437)
Hunyadi János(1406-1456)
I. (Hunyadi) Mátyás(1443-1490)
Habsburg V. Károly(1500-1558)
Habsburg II. József (1741-1790)

és négy királyné

Kotromanić Erzsébet királyné(1339-1387)
Anjou Mária királynő (1371-1395)
Cillei Borbála királyné (1392-1451)
Aragóniai Beatrix királyné(1457-1508)

utazásait mutatja be Európa és Észak-Afrika térképén. A látványos és interaktív atlaszon 5390 utazást és 2196 helyszínt fedezhetünk fel.

Mit tud az ITINERÁRIUM alkalmazás?

A szolgáltatás hatékonyan használható mind az oktatásban, mind a helytörténeti kutatásban. A térkép alapú vizualizáció segítségével pedig a történetírás számára is új összefüggések tárhatók fel.

  • A királyok utazásainak átfogó és egyben részletes bemutatása teljesen új nézőpontot ad a 14–18. század történetének megértéséhez.
  • Képet kaphatunk az erőcentrumok, politikai és gazdasági érdeklődés alakulásáról, és teljes összefüggésében láthatjuk a korabeli „kommunikációs útvonalakat”.
  • …és nem utolsósorban új perspektívát nyerhetünk a királyok hétköznapjairól, vagy éppen személyiségükről. Az útvonalak tanulmányozása közben világossá válik számunkra, hogy az uralkodók mindennapjainak meghatározó részét utazással töltötték. Például Mátyás király, uralkodása alatt, idejének hozzávetőlegesen 70–72%-át töltötte Budától távol. V. Károly közel 2500 utazása pedig egyértelműen jelzi a fennhatósága alá tartozó területek iránt tanúsított érdeklődését és figyelmét.

Hogyan használjuk?

  • A településkereső segítségével rákereshetünk arra a településre, amely az érdeklődésünk középpontjában áll, és megtekinthetjük, hogy járt-e ott valamelyik király.
  • Az idővonal segítségével az általunk meghatározott időre szűkíthetjük a keresést.
  • Animációt vetíthetünk tetszésünk szerint, az általunk konkretizált útvonalról, vagy akár a teljes uralkodói itineráriumról.
  • Az itinerárium az utazásokat bizonyító levéltári forrásokra való hivatkozást minden esetben tartalmazza, ami alapján a megadott levéltári irat visszakereshető online vagy offline formában.
  • Mátyás király és Aragóniai Beatrix esetében megtekinthetjük a király(né) ottjártát tanúsító, eredeti oklevél fényképét is. Az alkalmazás egészen pontosan 2069 online elérhető elsődleges forrást tartalmaz.

Hogyan juthatunk hozzá az oklevél fényképéhez?

Könnyű használat


Az itt leírt lépések segítségével magunk is könnyedén megnézhetjük, hogy a mi településünkön járt-e valamelyik uralkodó, illetve megtekinthetjük a látogatását tanúsító oklevelet is.

Vágjunk bele!


Az Itineráriumhoz felhasznált tudományos munkák

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: