Európa Digitális Kincsei (European Digital Treasures)

Az „ezüstgeneráció” kérdőíve

Az Aktakaland blogon egy új, a Creative Europe részfinanszírozásában megvalósuló nemzetközi levéltári projektet mutatunk be, melyet Magyarország részéről a Magyar Nemzeti Levéltár koordinál. A 2022 őszéig tartó projekt a European Digital Treasures (Európa Digitális Kincsei) címet kapta.

A fő irányvonal a projektben a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása, különösen az aktív nyugdíjasok és a gimnazista, fiatal felnőtt korosztály körében. A cél tehát a levéltárak útjának egyengetése a 21. század kihívásai felé. Ezen az úton sokan tartanak velünk az ún. „ezüstgeneráció” (Silver Generation, aktív korú 60 év feletti) kutatók, látogatók közül is – és épp őket, Önöket szeretnénk most megszólítani.

A projekt keretén belül összeállítottunk egy olyan kérdőívet, mely az aktív nyugdíjas levéltárlátogatók kutatási szokásait és igényeit szeretné feltérképezni, a Magyar Nemzeti Levéltárban és európai viszonylatban. A kérdőívet a nemzetközi konzorcium minden levéltári résztvevője használja, így eredményei – melyeket 2020. év elején összegzünk majd – reményeink szerint egy tágabb, európai(bb) spektrumot fednek majd le.[1]

Kérjük ezért, hogy ha idejük engedi, válaszolják meg az alábbi, 16 pontból álló kérdéssort. Véleményük hozzájárul a levéltári szolgáltatások színvonalának javításához, és segíti a nagyközönség és a levéltárak közötti együttműködést a digitális korszakban.

A projektről, mely számos további tevékenységet lefed – így például három digitális, úgynevezett transzmédia kiállítást, hozzájuk kapcsolt oktatási tevékenységeket, levéltári eseményeket, applikációkat és online játékot is –, további részletek olvashatóak az alábbi oldalakon, angol nyelven:

A kérdőívet itt tudják kitölteni.

Együttműködésüket és segítségüket köszönjük!

 


[1] A szakmai konzorciumnak több európai nemzeti levéltár (a Portugál, a Norvég, és a Máltai, és a Magyar Nemzeti Levéltár), a Spanyol Levéltári igazgatóság, valamint az International Centre for Archival Research (ICARUS) és a Cork Institute of Technology) a tagja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: