Az Osztrák-Magyar Monarchia I. világháborús veszteséglistája

Levéltárunkat gyakran keresik meg olyan kutatók, akik az I. világháborúban elhunyt katonaősüket keresik. Az Országos Levéltár ugyan nem rendelkezik ilyen jellegű irategyüttessel, van egy tippünk hol nézhetnek utána kutatóink ezeknek az információknak. Az első világháború emlékévei és kutatóink megkeresései adják az aktualitását, hogy blogunkon felhívjuk a figyelmet egy térítésmentes online adatbázisra.

Magyarország az I. világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia részeként vett részt. A rendkívül nagy véráldozattal járó háború személyi veszteségeit az ún. Verlustliste (veszteséglista) tartalmazza, amit a Császári és Királyi Hadügyminisztérium sorszámozott füzetek formájában bocsátott ki Bécsben heti, esetenként szinte napi rendszerességgel, összesen 878 füzetben, több mint 39 000 oldalon.

Az átlagosan 50-60 oldal hosszúságú füzetek a Monarchia egész területéről besorozott katonákról – születési évük 1865-1900 közé esnek – szolgáltatnak információt, beleértve a Magyar Királyság akkori teljes területét. A veszteséglista egyaránt tartalmazza tisztek, sorkatonák és önkéntesek adatait, s nem csupán az elesett személyek, hanem a sebesültek, eltűntek és fogságba esettek nevét is fellelhetjük benne.

A veszteséglista három, egymástól jól elkülönülő sorozatra oszlik:

Névtelen

1. Verlustliste (Veszteséglista, évkör: 1914. augusztus 12. – 1919. január 29., 384 füzetben)

Az előre nyomtatott füzetek rovatcímei a soknemzetiségű monarchia nyelvein íródtak, összesen tíz nyelven, a következő sorrendben: 1. német 2. magyar 3. cseh 4. lengyel 5. ukrán 6.horvát 7. román 8. szlovén 9. szlovák 10. olasz. Azonban a rovatokat kizárólag német nyelven töltötték ki. Egy-egy füzet általános tájékoztatóból, rövidítésjegyzékből, veszteséglistából és kiegészítésekből áll. A katonák nevét alfabetikus sorrendben rögzítették, külön tüntetve fel a tiszteket (Offiziere), az egyéves önkénteseket (Einjährig-Freiwillige) és a legénységet (Mannschaft). Elvileg megadják a rendfokozatot, a nevet, a csapatot, az alosztályt, az illető származási helyét (országot, közigazgatási egységet, Magyarország esetében megyét járást), továbbá születési évet, az ütközet helyét és a veszteség típusát (meghalt, megsebesült, illetve hadifogságba került az illető), esetleg egyéb megjegyzéseket (például az ütközet helyét). Gyakoriak azonban a hiányzó információk. A nevek után szereplő adatok a füzetek elején olvasható rövidítésjegyzék segítségével értelmezhetők. Minden esetben érdemes ellenőrizni, hogy található-e kiegészítés a lista végén.

 

2. Alphabetisches Verzeichnis (Betűsoros jegyzék, évkör: 1914. szeptember 2. – 1918. október 18., 135 füzetben)

A veszteséglistához készült korabeli, római számmal sorszámozott betűsoros névjegyzék, mely szintén elkülönítve sorolja fel a tiszteket és a legénységet, ám csupán a keresett személy veszteséglistában fellelhető helyére utal. A név mellett található szám a veszteséglista arab számmal jelzett sorszámát jelöli. A betűsoros névjegyzéket szintén sorszámozták, ez a sorszám nem tévesztendő össze a veszteséglista sorszámával! Egy adott sorszámú jegyzék akár 5-10 füzetben közölt veszteségi lajstrom neveit is tartalmazhatja. A kutatást abban az esetben érdemes itt kezdeni, ha nem ismert a keresett személy elhalálozásának, illetve sebesülésének pontos dátuma.

 

3. Nachrichten über Verwundete und Kranke (Hírek sebesültekről és betegekről, évkör: 1914. augusztus 24. – 1917. november 23., 359 füzetben)

A sorozat füzetei tartalmaznak általános tájékoztatást, valamint rövidítésjegyzéket. Egyes esetekben a sebesülést és a betegséget pontosan feltüntetik (például kolera, tüdő- és mellhártyalob, váltóláz, himlő), más esetekben csupán a „beteg” szót használják. Ezek a füzetek megadják a katonák nevét, rangját, a csapattestet és az alosztályt, a születés helyét és évét, a sebesülés vagy betegség nemét, illetve azt, hogy meghalt-e az illető, vagy megsebesült (tartózkodási hely, kórház megjelölése), továbbá egyéb információkat is közölhetnek (például az elhunyt temetési helye, sírhelyének megjelölése).

fortepan 24456: 1917 - szegedi 46 ezred hősi temetője

 

Online kutatás

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár (Österreichische Nationalbibliothek) ANNO Zeitungen (AustriaN Newspapers Online) címen díjtalanul és regisztráció nélkül teszi mindenki számára elérhetővé Ausztria legismertebb történeti folyóiratait, füzeteit. Ennek a gyűjteménynek képezi részét az online kutatható I. világháborús veszteséglista is, melynek nagy előnye, hogy akár névre is kereshetünk.

A weboldalon a listás böngészés (Listen) vagy a keresés (Suchen) két fő opció közül választhatunk.

Listák (Listen)

Kattintsunk az Alphabetische Liste der Zeitungen und Zeitschriften sorra, majd az alfabetikus listából válasszuk ki a megfelelő veszteséglistát (Verlustliste, Verlustliste Alphabetisches Verzeichnis, vagy Nachrichten über Verwundete und Kranke). A dátum kiválasztása után megjelenik a digitalizált, jól nagyítható füzet, melyet áttekintő nézetben, valamint oldalanként is megtekinthetünk.

Keresés (Suchen)

Az ANNO-Suche: Volltextsuche in historischen Zeitungen sort választva kattintsunk a megjelenő új ablakban a jobb felső sarokban található Erweiterte Suche (Összetett keresés) szóra.

 

A keresést a következőképpen hajthatjuk végre. A Text mezőbe gépeljünk be egy magyar családnevet, például Zombori. A Titel mezőbe írjuk be a veszteséglista említett három sorozatából valamelyiket. Kattintsunk a Suchen (Keresés) gombra. Eredményként több találatot is kapunk. Balra bordó betűkkel láthatjuk a találatok számát listánkénti és évenkénti bontásban is.

Névtelen2

 

A füzetet megnyitva, az áttekintő nézetben bordó kerettel kiemelve találjuk a keresett oldalt, azon belül pedig a keresett nevet.

Ajánlott irodalom:

Levéltári Szemle 64. évf. (2014) 4. szám
Kiss Gábor: Az első világháború veszteségi adatainak kezelése a világháborútól napjainkig. Veszteségi iratok a bécsi Hadilevéltárban, valamint a budapesti Hadtörténelmi Levéltárban

A témával kapcsolatos további érdekességek A Nagy Háború blogon olvashatók.

 

A blogbejegyzést írta: Szerényi Ildikó

Közzétéve: Szerényi Ildikó

főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Az Osztrák-Magyar Monarchia I. világháborús veszteséglistája” bejegyzéshez 26 hozzászólás

  1. Tisztelt Aktakaland. Déd nagyapám első világháborus Horthy katonaként , információim alapján ,Isonzónál esett el lovas katonai támadás alatt. Szeretném tudni hol nyugszik hamvai.

    Déd nagyapám Vitéz Wirth János lovas huszár ként szolgált , úgy tudom tiszt ként. Szükség esetén egy db fénykép van róla tulajdonomba.
    Elhunyta után kapta a vitézi rendet , birtokkal Magyarország Gorica község területén , mit a családfa utódai Orf István néven örökölt tovább , és művelt Goricai , Helesfai , Királyegyházai határolt területen. Ezt töbször megnyirbálták, utoljára Antal József miniszterelnök kormányzása alatt vették el édesanyámtól Orf Máriától az utolsó 5 koronás értékü termőföldet 1993 ban Királyegyháza környékén .

    Köszönö segítségüket. Egy utód Hauser Károly

    Kedvelés

  2. Tisztelt Aktakaland! Anyai nagyapám: STRUCZER SZILVESZTER az olasz fronton szerzett a hátán szuronysebet az 1. világháborúban. MIndíg mesélt róla, megmutatta, de már nem emlékszem, hogy konkrétan melyik fronton, és kapott-e érte valamilyen kitüntetést? Válaszukat előre is köszöm.

    Kedvelés

  3. Tisztelt Aktakaland!

    Keresnék bővebb adatokat dédanyám testvéréről Béres Lajosról, akinek halotti bejegyzését megtaláltam és abban az szerepel, hogy holttá nyilvánították (az I. világháborús emlékművön is szerepel a neve). Az lenne a kérdésem, hogy a holttá nyilvánító végzéseket hol tárolják, azokat lehet-e egyáltalán kutatni?
    Másik kérdésem az lenne, hogy akinek megvan a veszteségi kartonja (II. világháború) és a hozzátartozók is értesítve lettek a haláláról, annak az anyakönyvezése kinek a feladata volt? Mindenképpen a hozzátartozóké vagy hivatalos értesítés alapján is anyakönyvezhették, ugyanis az apai nagyanyám testvérének megtaláltam a veszteségkartonját, de nincs a helyi anyakönyvben a halála bejegyezve (évtizedekkel később sem).
    Köszönettel: Nagy József

    Kedvelés

    1. Tisztelt Nagy József!
      A holttá nyilvánítások bírói megállapítását a területileg illetékes bíróságok végzik, melyek levéltári iratanyaga a területileg illetékes megyei levéltárba vagy (Budapest esetén) Budapest Főváros Levéltárába kerül. Kérem tehát, hogy a megfelelő megyei vagy fővárosi levéltárnak szíveskedjen írni.

      Üdvözlettel,
      Aktakaland

      Kedvelés

  4. Sipos Ferencz testvére Sipos József cs. és kir. 48. gyalogezred I. pótszázad Lesencetomaj Zala 1895 8/10/1916 fejlövés Nesterowce, Galícia Nesterowce 8/10/1916 halott római katolikus földműves VHA R176/108

    Kedvelés

  5. Tisztelt Aktakaland !
    Dédnagyapámról szeretnék információt. A Bécsi levéltártól kaptam információkat. Hol , mikor halt meg. De sajnos egyik veszteség listában sincs nyoma , hiába keresem már hosszú ideje. Létezhet ilyen ?Megkaptam a kitüntetésének felterjesztéséről szóló okmányt is, de itthon annak sincs nyoma.Honnan tudhatnám meg,h megkapta e a kitüntetést ? ( l.osztályú Vitézségi Érem)
    Adatai : Kerekes Lajos ( Ludwig Kerekes )1883.Sajókesznyéten, 15.tabori vadászzászlóalj 4.század póttartalékos. 1915.október 9- én hősi halált halt Belgrádnál.Kérem szépen ,h tüntessék fel,h melyik veszteségei listában találták meg ha sikerül a nyomára akadni.
    Tisztelettel köszöntöm: Oláhné Ildikó

    Kedvelés

    1. Tisztelt Oláh Sándorné!

      A bécsi Hadi Levéltár által megadott információkat sajnos nem tudjuk kiegészíteni.

      Az első világháborús veszteséglistákat a blogbejegyzésben ismertetett Osztrák Nemzeti Könyvtár, valamint a Cseh Nemzeti Könyvtár is közzétette online, érdemes mind a kettőben lefolytatni a keresést, mert lehetnek eltérések.

      Üdvözlettel,
      Aktakaland

      Kedvelés

    2. Szeretném a segítségüket kérni Nagyapám keresésében. Ő a 29-es Népfelkelő gyalogezredben szolgált a 3. munkásosztagban.
      Neve Szombati Pál (1879.01.07.) elhunyt 1918. november 17. a 2224 számú egészségügyi vonaton. (Hadtörténeti Intézet közlése) Nyughelyét nem sikerült felkutatni.

      Kedvelés

    3. Verlustliste Nr. 541. (Nr. 541. /1917)

      Kerekes Ludwig, Jäg,), FJB. Nr. 15, Ungarn, Zempfeo,
      Keszuyöte, 1883; tot (9./10. 1915).

      Kedvelés

    1. Tisztelt Vizhányó Imréné!

      A blogbejegyzésben fentebb részletezett módon tud az adatbázisban keresést lefolytatni. Ajánljuk továbbá a kommentek átolvasását is, ott is rejtőzhetnek az Ön számára értékes információk.

      Kutatásához sok sikert kívánunk!
      Aktakaland

      Kedvelés

  6. Tisztelt Kutató!

    Dédnagypapám a császári udvar testőrségi alakulatához tartozott utoljára Olaszországból küldött levelet társai azt mondták hogy egy mocsaras helyre szorította őket az ellenség, holttestét sosem találrák meg . Huszár ruhában lovon ülve készült is róla fénykép. Szilágynagyfaluból származott.
    Úgy tudjuk hogy “Nemes” nevet is ajándékozott neki a császári udvar.
    Most én találtam az egyik listában 1918-asban egy Szabó Sándort, de honnan lehet legalább a szüketési
    helyet leellenőrizni, egyáltalán van e arról tudomásuk hogy nevet adományozott az Udvar egyeseknek elismerésként?
    Tisztelettel Szűcs Edit

    Kedvelés

  7. Tisztelt Levéltár! Szeretnék tájékoztatást kapni I. világháborúban elhuny Vikor József felöl. Dédnagymamám annak idején a Vöröskereszttel kerestette, de semmi információ nem érkezett róla. Édesanyámat /86 éves/ azóta sem hagyja nyugodni, hogy mi történhetett vele. Most “Az Osztrák-Magyar Monarchia I. világháborús veszteséglistájá”-n találtam 1916. január 26-i dátumnál Vikor József nevet, 331-es veszteséglista számmal. Ez alapján tudnak-e önök bővebb információt, hogy eltünt, vagy hősi halált halt. Adatai, amik a rendelkezésünkre áll: Vikor József, szül Csongrád, anyja neve Szlapák Piroska.Nagyon szeretném, hogy bővebb információt tudnának Róla. Ha lehet, akkor E-mai címemre válaszoljanak. Munkájukhoz további sok sikert kívánok.

    Kedvelés

    1. Tisztelt Nyúl Gyuláné!

      Köszönjük szépen megkeresését, kollégánk emailban fog részletesen válaszolni Önnek kérdésére.

      Üdvözlettel,
      Aktakaland

      Kedvelés

  8. Ha peldaul beirom,hogy Ma’rk Andras es M’ark Karoly,elso vilaghaboru a csallokozi Nagyabony kozsegbol az olasz fronton haltak meg.Ket testver volt Nagyapam M’ark Sandor,dedapam szinten Sandor fiai.Egyedul nagyapam maradt meg.Dednagyanyam szinte megtebolyult,hogy ket fia odaveszett.Hogyan tudnam megtalalni.Egyszer mar irtam ,de a Hadtorteneti leveltar azt valaszolta,hogy a becsi leveltarban kell keresnem.Azert azonban a budapesti leveltarnak kimondhatatlanul halas vagyok,mert nagybatyamat megtalaltak,aki feheroroszorszagban esett aldozatul,mi pedig kerestettuk a nemzetkozi Voroskereszttel 1954- ig,es nem talaltak.

    Kedvelés

    1. Tisztelt Érdeklődő!

      Az első világháborús veszteséglistákat az itt ismertetett Osztrák és a Cseh Nemzeti Könyvtár is közzétette online, érdemes mind a kettőben lefolytatni a keresést, mert lehetnek eltérések.

      A Hadtörténelmi Levéltárban dolgoznak a veszteségi kartonok adatbázisán, átadása 2018 végére várható. Javasoljuk továbbá a Kriegsarchiv (Bécs) megkeresését is.

      Üdvözlettel,
      Aktakaland

      Kedvelés

  9. Dédapámról van egy közlönyhír 1923-ból: “3259/1922. sz. Nemes Mihály szeghalmi földmives, aki 1884-ben született, N. Balázs és Kovács Julia fia, Balogh Eszter férje, a 43. gy.-ezredból 1916 őszén a román harctéren eltűnt. Szeghalmi kir. járásbíróság.” Ehhez képest ebben az adatbázisban nem található, mindenféle módon kerestem. Bizonyosan tartalmazza az eltűnteket?

    Kedvelés

    1. Tisztelt Kutató!

      A veszteségek nyilvántartására központi katonai adminisztrációt hoztak létre. A háború előrehaladtával azonban a veszteségek egyre növekedtek, a jelentésáradat feldolgozása, megjelentetése hatalmas feladatnak bizonyult, így könnyen előfordulhattak hiányosságok. A veszteségi nyilvántartás folyamatát Kiss Gábor írta meg tanulmányában, melyet itt olvashatnak az érdeklődők.

      A veszteséglistákat az Osztrák Nemzeti Könyvtárhoz hasonlóan, a Cseh Nemzeti Könyvtár is közzétette online. A két adatbázis helyenként tartalmaz eltéréseket, így érdemes a kettőt együtt használni.
      A cseh adatbázis itt érhető el.

      A keresőmezőbe írjuk be a nevet (Nemes Mihály), számos piros betűvel kiemelt találatot kapunk. A találatra kattintva megjelenik a regiszter, amelyből kiderül, hogy a Veszteséglista 181. számában találunk részletesebb információt Nemes Mihályról.

      Ezen a ponton térjünk vissza a jelen blogbejegyzésben ismertetett adatbázishoz. Az 1915. május 19-én kiadott veszteséglista viseli a 181. sorszámot, ebben a közlegények között, a 31. oldalon megtaláljuk az 1885-ben, Zápszonyon (ma Ukrajna) született Nemes Mihály nevét. A zápszonyi születési anyakönyvi bejegyzés megkeresésével, a szülők neve és egyéb anyakönyvi adatok alapján dönthető el, hogy a talált személy azonos-e az Ön dédapjával.

      Üdvözlettel,
      Aktakaland

      Kedvelés

  10. Tiszteletem! Nagyon jó,hogy így meg lehet nézni a keresett neveket. Nekem csak egy gondom van ,hogy a hozzátartozómat hogyan azonosítom.Ugyanis Sipos Ferenc-et keresném ,de rengeteg van.Hogyan tudnám meg,hogy ő az én hozzátartozom?Ebben kérnék segítséget. / Sipos Ferenc 1894.Lesencetomaj, a: Tóth Teréz/

    Kedvelés

    1. Tisztelt Kutatónk!

      A listában szereplő nevek után először katonai jellegű adatokat találunk, ezek után következnek a személy beazonosítására vonatkozó információk (ország, megye, település, születési év). A szülők nevét, a katona vallását nem tüntették fel.

      Egy példa:
      Sipos Ferenc, Korp., k. u. LIR. Nr. i9,2. ErsB., Ungarn, Somogy,Barcs, 1881, kriegsgef. (Nis, Serbien.)…
      Sipos Ferenc tizedes (Korporal) a Somogy megyei Barcs településen született 1881-ben, Nis-ben (Szerbia) esett fogságba 1915. júliusában. Születési bejegyzését, mely a szülők nevét is tartalmazza Barcs település egyházi anyakönyveiben lehet megkeresni.

      Elsősorban tisztek esetében a bécsi Hadilevéltárnál (Kriegsarchiv) is érdemes érdeklődni a katonai anyakönyvekkel kapcsolatban. E-mail: ka@oesta.gv.at

      Üdvözlettel,
      Aktakaland

      Kedvelés

      1. Tisztelt Aktakaland! A hozzátartózom nem tiszt volt hanem ” csak” egy katona! Sajnos semmit nem tudok közelebbit, nem sikerült ezidáig kikutatnom több éven át sem,csak annyit ,hogy a nagykanizsai cs. és kir. 48. gyalogezredbe rukkolt be.Semmit nem tudtam meg se róla,se testvéreiről ,mert sajnos a két öccse is elesett valahol, valamelyik harctéren. Mind a hárman ebbe a gyalogezredbe álltak be a HAZÁÉRT harcolni!!! Akit most keresnék : SIPOS FERENC született: 1894. LESENCETOMAJON, Édesanyja: TÓTH TERÉZ, Édesapja: SIPOS IGNÁC , vallásuk: római kat .Amikor berukkoltak Keszthelyen laktak már.Szeretném még megkérdezni ,hogy a 48. gyalogezredről lehet-e valamit tudni,hogy hol harcoltak ,mennyi veszteségük volt, illetve az ezred egyesült -e a harcok alatt másik ezreddel. Van-e valamiféle leírás ,amit mi hozzátartozók is elolvashatunk. Azért érdekelne mert erről az ezredről semmit nem hallani,csak a fehérvári 17-sek, szegedi, a rosseb somogyi ,temesvári, stb, ! De még azt nem hallottam,hogy a nagykanizsai 48 . gyalogezred harctettei!!!!

        Kedvelés

      2. Tisztelt Aktakaland! Sajnos több levéllel fordultam a Hadtörténelmi Levéltárhoz ,de nem tudtak segíteni! Mintha Sipos Ferenc nem is lett volna! Én sajnos nem tehetek róla,hogy se levelet,se azt,hogy hová merre rukkolt be, volt -e rangja,se egyéb más információt nem tudok a rokonomról csak szülei nevét ,születési helyét, vallását és ha igaz talán még azt,hogy hová rukkolt be!Ezért örültem meg ,hogy ÖNÖK ilyen nagy munkát vállaltak fel és tudnának abban segíteni merre induljak el a további keresésben. Tisztelettel : Vargáné Erika

        Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .