ADT +

Arcanum Digitális Tudománytár Plusz

Talán még kutatóink között sem ismert széles körben a hivatalosan április óta működő ADT +, pedig igazi kincsesbányáról van szó. A kétrétegű PDF-eket tartalmazó adatbázishoz való hozzáférés magánszemélyek számára havi 5000 forintba kerül, azonban a Magyar Nemzeti Levéltár bármely levéltárába beiratkozott kutatónk számára van egy jó hírünk: az adatbányászat nálunk ingyenes!

Az ARCANUM Digitális Tudománytára (ADT+) egy folyamatosan bővülő számítógépes adatbázis, amely kétrétegű PDF-eket és keresőprogramot tartalmaz. Az adatbázisban való keresés díjmentes, de a tartalmak megtekintése és letöltése csak előfizetők számára lehetséges, aminek ára – a cserébe kapott tartalmakat figyelembe véve – nem sok.

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) beiratkozott kutatói az Arcanum nyújtotta, intézményi előfizetési lehetőség kereteit kihasználva, bármely MNL tagintézmény kutatótermét felkeresve ingyen böngészhetnek és kutathatnek dokumentumoldalak milliói között.

Nemcsak a tudományos érdeklődők, de a hobbijuknak hódolók is találnak itt érdekes kiadványokat, mert – a teljesség igénye nélkül – periodikák, lexikonok, családtörténeti iratok és más érdekességek, hasznos források digitális változatai kerültek bele a gyűjteménybe. Nemcsak klasszikus és alapművek között barangolhatunk (Nagy Iván, Kempelen Béla művei, Budapesti cím- és névtárak vagy a Vasárnapi Újság), hanem olyan különlegességek, érdekességek, már-már kuriózumnak számító lapok között, mint a Mikológia Közlemények, Vadász és Versenylap, Kémiai Közlemények, Királyi Közjegyzők Közlönye, Színházi Élet, Turisták lapja vagy a Borászati Lapok is.

Keresőfelülete felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Válasszuk keresési kifejezésünknek Hrabovszky Júliát. A keresést lefuttatva találatainkat jobb oldalon szűkíthetjük év- és témakörök, valamint gyűjtemények szerint is, ahol azt is láthatjuk hogy melyik részhalmazban hány találatra lelhetünk.

Ha sikerült ezzel a kis ízelítővel kedvet csinálnunk az oldal felkereséséhez, nem maradt más hátra, mint ellátogatni levéltáraink kutatótermeibe vagy előfizetni az oldalon.

Az ADT+ szolgáltatás hasznos kiegészítő laptársa a Közgyűjteményi Portál (www.hungaricana.hu, részletes tájékoztatót itt olvashat), illetve a Habsburg Birodalom Történeti térképei portál (www.mapire.eu).

Közzétéve: Szakács Annamária

levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: