CREATIVE EUROPE CULTURE: Community as Opportunity – Creative archives’ and users’ network

 

A Hesseni Állami Levéltár vezetésével 11 európai ország 17 levéltári és felsőoktatási intézménye nyert támogatást az Európai Unió Creative Europe pályázatán. A projekt címe: Community as Opportunity – Creative archives’ and users’ network (Közösség mint lehetőség: a levéltárak és felhasználók alkotó hálózata). A 2014. december – 2018. január között megvalósítandó projekt teljes tervezett költsége 3 983 379 euró, amelyből 1 990 078 euró (a teljes költség 49,96%-a) a támogatás.

A pályázat fő célja, hogy elősegítse a levéltárak/levéltárosok és a nagyközönség kölcsönös kapcsolatát, ennek keretében:

  • akadálymentes és könnyen hozzáférhető ajtót nyisson a digitális korszak lehetőségeire a levéltári területen, és felhatalmazza a nagyközönséget, hogy aktívan használja ezeket és így részt vegyen a megosztott európai történelem alkotásában és feltárásában,
  • bátorítsa a digitális levéltári terület fenntartható növekedését, segítse a fiatal szakemberek képzettségének fejlesztését a tanítási célú anyagok megosztásával, a diákoknak támogatott gyakornoki helyekkel, különféle kreatív versenyekkel a diákok és a széles közönség számára,
  • összeolvassza a történelem létrehozóit a történelem megőrző intézményeivel.

 CoOp-Logo_quer

A Magyar Nemzeti Levéltár az 5. munkacsomag keretében Levéltári Tudásközpont létrehozására törekszik központi és tagintézményei kutatószolgálatain. Az intézmény célja, hogy valamennyi kutatószolgálatban olyan – esetenként fizetős, máskor nem nyilvánosan elérhető – adatbázisokat ismerhessenek meg és használhassanak térítésmentesen a felhasználók (levéltárosok és kutatók egyaránt), amelyek a levéltári kutatómunkát segítik. A Levéltári Tudásközpontban a kutatószolgálati munkatársak proaktív módon tájékoztatják a felhasználókat az újdonságokról, eredményekről.

A pályázat egyik fontos célkitűzése az érintettek és résztvevők közötti kommunikáció erősítése, amelynek egyik meghatározó felülete a 2014-ben útjára indított Aktakaland blog is. Bízunk benne, hogy eddigi és további cikkeinkkel a levéltári kutatást mind többek számára tesszük érthető, szerethető és követni akart tevékenységgé. Kövessenek bennünket!

 eu_flag_creative_europe_co_funded_vect_pos_[cmyk]_right (HU)

 

CREATIVE EUROPE CULTURE: Community as Opportunity – Creative archives’ and users’ network” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Gratulálok az új , nagyszerű kezdeményezéshez és eredményes megvalósítást kívánok . Tisztelettel : Soós Jánosné

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: