A sokszínű Európa levéltári keresője: az Archives Portal Europe

Hogyan kutassak az Európai Levéltári Portálon?

Az európai levéltárak digitális tartalmai – képek, levéltári jelzetek és más hasznos adatok – bármely európai polgár számára könnyen, gyorsan és díjmentesen elérhetőek az Archives Portal Europe oldalon keresztül. Az online kincsekhez – néhány jól megválasztott keresőszó segítségével – nemcsak az öreg kontinens lakói férhetnek hozzá, hanem bárki a világon, akit érdekel az európai országok története.

Az Európai Levéltári Portál oldalára látogató kutató böngészhet:

  • 252 894 488 levéltári leírási egységben,
  • 21 496 személy és szerv adatai között,
  • 6873 levéltári intézmény adataiban.

Névtelen

Mi is pontosan az Európai Levéltári Portál?

A legtöbb kutatást ma már európai kontextusba kell helyezni, akár személyes történetről, akár bármilyen más kutatási témáról van szó. Az Európai Levéltári Portál létrehozásának gondolata 2005. november 14-én fogalmazódott meg, Európa levéltárainak hosszú távú kulturális együttműködése jegyében. Az Archives Portal Europe küldetése, hogy közös és nyilvános felületet nyújtson az európai levéltárak által létrehozott digitális tartalmakhoz, és a kutatók, valamint a böngészők a közzétett tartalmakhoz gyorsan és eredményesen hozzáférjenek.

Milyen levéltárak anyagai érhetőek el a portálon?

Jelenleg 29 ország 768 levéltári intézményének több mint 58 millió dokumentuma kutatható a 23 nyelvű portálon. A sikert jellemzi, hogy a kezdeményező 12 országon túl mára már valamennyi EU tagállam, továbbá Svájc, Norvégia, Szerbia, Grúzia és Kazahsztán is csatlakozott a szolgáltatáshoz. A portál többnyelvűsége azt jelenti, hogy minden levéltár a saját anyanyelvén töltheti fel az adatokat, és a legtöbb európai nyelven, így magyarul is, a portál elérhető.

Hogyan kereshetek a portálon?

A legtöbb kutató számára meglepő, hogy a levéltári adatbázisokban – a könyvtári vagy múzeumi adatbázisokkal ellentétben – nem elsősorban eseményekre, vagy (család)nevekre lehet keresni. Ugyanakkor sikeres kereséseket futtathatóak le különböző tárgyszavakra pl. nemességigazolás, Belügyminisztérium stb.

 

Egyszerű keresés – példa 1

„women’s library”

Muriel Pierotti and Ethel Froud, Swansea, 1938. Forrás: flickr.com, IOE archives & library (photo reference UWT/G/2/50)

Egyszerű keresésünket indítsuk közvetlenül a Kezdőlapról. Gépeljük a keresési kifejezésünket a kereső mezőbe. A Keresés ikonra kattintva eredményül 1525 találatot kapunk, számtalan levéltár gyűjteményéből. A találati lista elemeire kattintva további információk érhetőek el az iratok tárgyáról, az iratot keletkeztető szerv(ezet)ről.

A leírás szerint az első találatunk, a New Hall Library Women‘s Book Collection címszó alatt különböző brosúrákat, fényképeket, jelentéseket, a nők helyzetéről szóló újságkivágásokat és tanulmányokat őriz.

A “segédlet megtekintése” elemre kattintva a gyűjteményről további információkhoz juthatunk. Ha szeretnénk az adott iratokról további információt kérni, közvetlenül is felvehetjük a kapcsolatot az őrző intézménnyel („Visszajelzés küldése a levéltár részére”).

Ha a keresőfelületen a “keresés az intézményekben” fülre kattintunk, második találatként a Women’s Library Archives elérhetőségeit találjuk, mely az eredeti oldalra is elnavigál bennünket.

 

Hogyan takaríthatok meg időt a kutatásom során az Európai Levéltári Portál segítségével?

Az előbbiekben közölt információkat a Brit Nemzeti Levéltár honlapján keresztül is elérhetjük. Az Európai Levéltári Portál éppen abban segít, hogy a kutatók – ahelyett, hogy egyenként keresnék fel a nemzeti levéltárak katalógusait – közvetlenül juthassanak átfogó információhoz egy-egy témakörben.

 

Összetett keresés – példa 2

„Királyi Könyvek”

A találatok egyike a “Mária Terézia királynő” keresőszóra

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára őrizetében lévő Királyi Könyvek[1] a királyi kancellárián vezetett másolati könyvek voltak, melyekbe a király nevében kiadott jelentősebb okiratokat[2] bemásolták, feljegyezték. Egyedülálló és kiemelkedő forrásértékét széles körű – családtörténet, helytörténet, jog- és társadalomtudományok stb. – hasznosíthatósága adja.

Összetett keresésünket indítsuk megint az Összetett keresés menüpontból (keresőszó: „Királyi Könyvek”), szűkítsük most a „Csak digitális tartalommal rendelkező anyag”-ra. Kattintsunk az eredményül kiadott tételek bármelyikére, és nézzük meg a miniatűr képeket.

Látványos találathoz juthatunk, ha a „Mária Terézia királynő” keresőszót választjuk. Maradjon bepipálva a „Csak digitális tartalommal rendelkező anyag” mező. Ha rákattintunk bármelyik miniatűr képre, akkor az Európai Levéltári Portálról átnavigál minket a Magyar Nemzeti Levéltár (más esetben az eredeti iratőrző intézmény) saját honlapjára, ahol a nagyobb felbontású változat megtekinthető.

 

Összetett keresés

Az összetett keresés lehetőséget biztosít az egyszerű keresés, és a kutató által választott szempont kombinálására. Egy meghatározott kulcsszó megadásával keresésünket lefuttathatjuk egy adott intézményen, országon, vagy egy levéltári segédleten belül. Keresésünket koncentrálhatjuk évszámokra és nevekre is.

Ország vagy levéltár szerinti keresés

A levéltári anyag hierarchikus elrendezését tükrözi a „fastruktúra”. A fastruktúra legfelsőbb szintjén az országok találhatóak, az adott ország levéltári struktúrájának megfelelő következő szinteken keresztül lépegetve juthatunk el a gyűjtemények leírásáig, majd a konkrét levéltári anyagig. A gyűjtemény (levéltár, levéltár- vagy fondismertető) melletti jelölőnégyzet(ek)be történő kattintással több ország, több segédletben történő egyidejű keresésre is lehetőségünk van.

Dátumok és más elemek (jelzet, cím) szerinti keresés

Pontos jelzettel, konkrét periódussal, vagy a fond/állag egyértelmű nevével céltudatosan kereshetünk az előbb említett elemekre. A keresés ugyanúgy a már említett levéltár-ismertetőkben, segédletekben, vagy fondleírásokban is végezhető. A keresés ily módon – a kevesebb találat miatt – sokkal hatékonyabb.

Tanácsok összetett keresésekhez haladóknak

  • Egyszerre több keresési kifejezésre is kereshetünk (egyszerre akár több nyelven is, például: “egyenlőség, equality, Gleichheit”), ekkor a ’Legalább egy szó egyezése’ jelölőnégyzetet kell kipipálni. A találati lista nemcsak azokat a tételeket tartalmazza, amelyek mindkettő- vagy mindhárom keresési kifejezést tartalmazzák, hanem azokat is, amelyek csak az egyiknek felelnek meg. E funkció hasznossága különösen a többnyelvű keresések esetén mutatkozik meg.
  • Kezdjük el a keresőszavunkat begépelni a keresőmezőbe, az automatikus kiegészítés szolgáltatás segítségével a portál felkínálja az összes, hasonló keresési kifejezést.
  • Ha általános képet szeretnénk nyerni az egy témával kapcsolatban felkutatható levéltári anyagról, akkor célszerű a segédletekben, levéltár-ismertetőkben lefuttatni keresésünket.
  • A dátum szerinti keresés akkor lehet hatékony, ha egy időszakra vonatkozó, egy szerv hivatali működése során keletkezett levéltári anyagokat szeretnénk feltárni.
  • A szakirodalomban kikeresett hivatkozások esetén könnyen kereshetünk levéltári jelzetekre is az összetett keresőben.

 


 

[1] Bővebben: http://mol.arcanum.hu/digidat/opt/a100513.htm?v=moldigidat&a=start&a1=

[2] Az oklevelek tárgya sokféle: birtok, ingatlan adományozása, az egyén társadalmi helyzetét öröklődően befolyásoló kiváltságok (nemesi, főnemesi rang, magyar honosság) adományozása vagy olykor az azoktól való megfosztás; cím, méltóság (főispánság, főméltóság, királyi tanácsosság, főpapi állás) adományozása, testületek (vármegyék, városok, mezővárosok, községek, egyházi testületek) részére adott kiváltságok.

 

 

A blogbejegyzést összeállították: Komlósi-Gera Zsófia és Szakács Annamária

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: